Як адвокат Тетяна Гавриш порушила адвокатську таємницю та етичні норми

Як адвокат Тетяна Гавриш порушила адвокатську таємницю та етичні норми
Як адвокат Тетяна Гавриш порушила адвокатську таємницю та етичні норми

Цілком природно, що між клієнтом та адвокатом, як правило, виникають довірчі, партнерські відносини. Це пов’язано з тим, що клієнту необхідно довіряти адвокату конфіденційну інформацію.

Саме тому одним із головних принципів адвокатської діяльності є принцип уникнення конфлікту інтересів. Конфлікт інтересів виникає, коли адвокат, маючи на руках конфіденційні матеріали свого клієнта, починає надавати правові послуги його опоненту. У всьому світі така поведінка адвоката вважається, по-перше, негідною, а по-друге – прямо забороняється законодавством. Тому подібні приклади в адвокатській практиці знайти дуже важко, оскільки будь-яка участь у конфлікті інтересів різко б’є за репутацією адвоката, як правило, знищуючи її назавжди. Бо хто з адекватних людей захоче мати справу з юристом, який попрацювавши з вами, побіжить до вашого конкурента і використовуватиме отриману від вас інформацію проти вас?

І ось, цей день настав: нам вдалося виявити кричущий випадок порушення принципу уникнення конфлікту інтересів, і відповідно – низки положень законів та «Правил адвокатської етики» з боку одного харківського адвоката. Це – адвокат Тетяна Гавриш, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Юридична фірма ILF» (також «Інюрполіс»). Розкажемо вам цю історію.

Популярний у Харкові ТРЦ "Французький бульвар" знаходиться у власності ТОВ "Аксіома", з п’яти учасників. 50% статутного капіталу цього ТОВ належать пані Ганні Кіприч. Директором ТОВ «Аксіома» та його засновником на 30% є Ігор Сбітнєв.

У 2018 році між учасниками ТОВ «Аксіома» виник корпоративний конфлікт, пов’язаний із управлінням ТРЦ «Французький бульвар». Для вирішення конфлікту учасники ТОВ звернулися до відомого у Харкові адвокатського об’єднання «Юридична фірма ILF» (Інюрполіс), керуючим партнером якого є адвокат Тетяна Гавриш. Юристи компанії ILF (Інюрполіс») мали надавати сторонам конфлікту послуги медіації з метою розподілу нерухомого майна ТОВ «Аксіома» на користь усіх учасників товариства. Договір про співпрацю було укладено 18 січня 2019 року, до нього потім додалося кілька додаткових угод.

Читайте по темі: Львівську адвокатку Москву не віддали на поруки голові комітету Національної асоціації адвокатів

Договір було припинено 20 січня 2020 року. Таким чином він діяв протягом року. За цей час пані Кіприч та її представники надавали юристам фірми «ILF» (Інюрполіс) різноманітну конфіденційну інформацію та документи щодо предмета корпоративного конфлікту, прав, обов’язків, інтересів та зобов’язань учасників ТОВ «Аксіома», фінансового стану, характеру управління та керівництва ТОВ « Аксіома».

Незважаючи на медіацію Тетяни Гавриш та її юристів, вирішити конфлікт усередині ТОВ «Аксіома» не вдалося. У березні 2020 року пані Кіприч звернулася як потерпіла до правоохоронних органів із заявою про скоєння кримінального злочину іншими чотирма учасниками ТОВ «Аксіома». Було відкрито кримінальне провадження та у ТРЦ «Французький бульвар» розпочалися слідчі дії. Вони виявили низку шахрайських схем з боку керівництва ТРЦ, а сама ця історія привернула увагу провідних українських ЗМІ. Окрім цього пані Кіприч подала позов до Господарського суду Харківської області щодо проведення аудиторської перевірки діяльності ТОВ «Аксіома».

І ось тут, під час слідства, з’ясувалась дуже пікантна деталь. Виявилося, що інтереси ТОВ «Аксіома» та інших учасників цього ТОВ у їхньому конфлікті з Анною Кіприч представляє... Адвокатське об’єднання «Юридична фірма ILF» (Інюрполіс) Тетяни Гавриш!

Для чіткого розуміння читачем усіх цих колізій вкотре позначимо ключові моменти. Тетяна Гавриш та її юристи з фірми «ILF» (Інюрполіс») у 2019 році надавали правову допомогу пані Кіприч та іншим учасникам ТОВ «Аксіома» під час вирішення внутрішнього корпоративного конфлікту. При цьому вони отримували від Кіпріча конфіденційну інформацію, яка становить адвокатську таємницю. І сьогодні, в конфлікті між Кіприч та іншими учасниками ТОВ «Аксіома», Гавриш представляє інтереси ТОВ «Аксіома» проти Кіприч, використовуючи інформацію та документи, які Кіприч сама їй надала рік тому!

Така поведінка адвоката Тетяни Гавриш є порушенням одразу кількох статей Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (зокрема, статті 1, 4, 21, 28) та одного з основних принципів адвокатської етики – принципу уникнення конфлікту інтересів. Наприклад, відповідно до абзацу 2 статті 28 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокату забороняється укладати договір про надання правової допомоги і він зобов’язаний відмовитися від укладання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, у разі, якщо, зокрема : виконання договору про надання правової допомоги може призвести до розголошення адвокатської таємниці; адвокат надає правову допомогу іншій особі, інтереси якої можуть суперечити інтересам особи, яка звернулася за укладенням договору про надання правової допомоги.

Також адвокат Тетяна Гавриш порушила одразу кілька статей «Правил адвокатської етики» (статті 9, 20, 34, 39), якими регулюються етичні засади адвокатської діяльності в Україні, а також Кодекс поведінки європейських адвокатів.

Але це ще не все. Відповідно до статті 78 Кримінально-процесуального кодексу України, особа не має права брати участь у тому ж кримінальному провадженні як захисник або представник також у випадках, якщо вона у цьому провадженні надає або раніше надавала правову допомогу особі, інтереси якої суперечать інтересам особи, яка звернулася з прохання про надання правової допомоги.

Отже, враховуючи все сказане вище, Тетяна Гавриш та її фірма «ILF» (Інюрполіс») не мали жодного права укладати договори на правову допомогу ТОВ «Аксіома» та окремим її учасникам у їхньому конфлікті з Анною Кіприч. Це прямо заборонено як нормами чинного законодавства, і правилам адвокатської етики.

Навряд чи Тетяна Гавриш не знала про всі ці правові норми та правила. Отже, вона свідомо допустила порушення принципу уникнення конфлікту інтересів при наданні правової допомоги фігурантам цієї справи, чим порушила права та законні інтереси Ганни Кіприч.

В результаті Ганна Кіприч була змушена звернутися до суду, щоб заборонити адвокатському об’єднанню «Юридичній фірмі ILF» (Інюрполіс) та Тетяні Гавриш надавати правову допомогу як ТОВ «Аксіома» взагалі, так і її учасникам зокрема.

Читайте по темі: В Україні різко підскочила жіноча злочинність

Взагалі, страшно усвідомлювати, що адвокат, якому довіряєш, несподівано може перейти на бік твоїх опонентів, використовуючи при цьому проти тебе отриману від тебе конфіденційну інформацію. Як кажуть, ворогові не забажаєш таких відчуттів. І Тетяна Гавриш та її юридична фірма «ILF» (Інюрполіс) це дно вже пробили. Отже, вибираючи собі юриста, будьте обережні – можливо, він має відношення до адвокатського об’єднання «Юридична фірма ILF» (Інюрполіс). Досвід показує, що краще триматися від цієї контори подалі. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus