Повернення сепаратиста: як екслідер Каталонії створив сенсацію вдома та уникнув арешту

Повернення сепаратиста: як екслідер Каталонії створив сенсацію вдома та уникнув арешту
Повернення сепаратиста: як екслідер Каталонії створив сенсацію вдома та уникнув арешту

Ще донедавна здавалося, що владі Іспанії вдалося "переграти" каталонських сепаратистів і що питання відділення регіону надовго зняте з порядку денного. 

Але несподівано все змінилося.

Після семи років самовигнання в Бельгії лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон минулого четверга порушив спокійне життя жителів Барселони, з’явившись там несподіваним чином, виголосивши коротку промову, а потім… розчинившись у повітрі просто під носом у поліції.

Правоохоронці мали б заарештувати екслідера Каталонії після його повернення до Іспанії, щоб передати його в розпорядження судової влади – але цього не сталося.

Десятки репортерів стежили за Пучдемоном, коли він крокував до будівлі каталонського парламенту, оточений своїми соратниками та затятими прихильниками. Але за кілька хвилин після того, як група почала рухатися, він безслідно зник.

Читайте по темі: Опонент Мадуро Едмундо Гонзалес виїхав із Венесуели до Іспанії та попросив політичного притулку

Зникнення Пучдемона спонукало регіональну поліцію Каталонії розпочати повномасштабний розшук.

Правоохоронці встановили блокпости на всіх виїздах з Барселони, вся Каталонія була заблокована: на основних автомагістралях, що ведуть до Франції, були встановлені блокпости. 

Коротка поява знакового сепаратиста на іспанській землі і втеча, гідна гостросюжетного бойовика, розлютили консервативну опозицію Іспанії. І одночасно це стає чималою проблемою для коаліції, залежної від голосів каталонських партій. 

"Європейська правда" спробувала розібратися, для чого Пучдемон повертався до Каталонії, як правоохоронці допустили його втечу та які наслідки ця подія матиме для Іспанії.

Сенсаційне повернення

Про можливе повернення Пучдемона до Іспанії після тривалого вигнання заговорили минулого року. Саме тоді після чергових парламентських виборів Педро Санчесу знадобилася підтримка каталонських партій Junts per Catalunya та ERC, щоб повторно очолити іспанський уряд.

Однак для цього Санчесу потрібно було піти на суттєву поступку: погодитись ухвалити закон про амністію каталонських сепаратистів, який мав би звільнити від відповідальності сотні посадовців і активістів, причетних до спроб проголошення незалежності Каталонії.

Звичайно, що така законодавча ініціатива була вкрай негативно сприйнята правою опозицію: консервативною Народною партією та ультраправою Vox, а на додачу – викликала масові протести, що тривають протягом останніх кількох місяців.

Саме Пучдемона називали головним бенефіціаром ухвалення цього закону.

Соратники колишнього каталонського лідера сподівалися, що закон допоможе йому повернутись до Іспанії. 

Читайте по темі: Іспанія передає Україні батарею ППО HAWK, - Міноборони

Чекаючи, коли іспанський парламент дасть остаточне зелене світло суперечливому закону, Пучдемон взяв участь у регіональних виборах в Каталонії і навіть був обраний депутатом каталонського парламенту.

Втім, у липні Верховний суд Іспанії залишив у силі ордери на арешт Пучдемона та інших осіб, звинувачених у зловживанні державними коштами, постановивши, що закон про амністію на них не поширюється. 

Здавалося, що на планах Пучдемона щодо повернення можна ставити хрест. Однак той несподівано оголосив, що хоче приїхати на затвердження нового глави Каталонії Сальвадора Ільї, який є представником Соціалістичної партії прем’єра Санчеса.

Вже після епопеї із втечею соратник Пучдемона Жорді Туруль розповів, що той хотів повернутися, щоб проголосувати за затвердження Ільї: "Він приїхав не для того, щоб його заарештували в Іспанії, а для того, щоб скористатися своїми політичними правами".

Місцеві експерти ж стверджують, що поверненням Пучдемон намагався відновити свій вплив у Каталонії, який значно зменшився через його перебування у вигнанні.

Пучдемон бачив, що його вплив падає, коли він живе за межами Іспанії. До регіональних виборів він проводив передвиборчу кампанію з Франції, і це не дуже допомогло партіям, що виступають за незалежність Каталонії.

Каталонська поліція почала ретельну підготовку до приїзду Пучдемона: був проведений покімнатний обшук парламенту Каталонії разом із підвалом – щоб переконатися, що там ніхто не ховається.

Поліція обшукала каналізацію, а також був перекритий доступ до входу, що з’єднує парламент з місцевим зоопарком, який оточує будівлю з трьох боків.

Однак Пучдемону все одно вдалося захопити каталонських правоохоронців зненацька, ефектно (хоч і ненадовго) з’явившись перед своїми прихильниками у четвер. На завершення своєї короткої промови він сказав:

"Ми прийшли нагадати їм, що ми все ще тут. Я не знаю, коли ми знову побачимося, але що б не сталося, коли ми знову побачимося, ми зможемо разом дуже голосно кричати: "Хай живе вільна Каталонія!"

Але найцікавіше – Пучдемону вдалося не лише непоміченим прибути до Барселони та виступити перед прихильниками, але й сенсаційним чином уникнути арешту.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus