Монополія комбінатора Зотька

Монополія комбінатора Зотька
Монополія комбінатора Зотька

А давайте проведемо OSINT розслідування появи у застосунку «Дія» ФК «Єдиний Простір» Ігоря Зотька, яка монопольно обслуговує в ній всі платежі, і ніхто не може пояснити, як вона там опинилась.

Нам пояснюють це випадковістю, але хто ж повірить, що керувати фінансовим потоком головного застосунку країни одноосібно доручили компанії з вулиці.
Давайте почнемо з цифр.

На скрінах відображена частина фінансового звіту ФК «Єдиний Простір», чистий дохід якої складав

  • 2022 – 25 млн. грн.
  • 2021 – 9 млн. грн.
  • 2020 – 0.4 млн. грн.
  • 2019 – 0 грн.

Що доводить ця статистика?

Що до моменту інтеграції в кінці 2020 року в «Дія», ФК «Єдиний Простір» була компанією пустишкою. Без оборотів, клієнтів та досвіду взагалі.

Постає питання: А як же тоді її обрали для фінансового обслуговування головного застосунку країни?

У розслідуванні ресурсу Dou.ua, власник компанії «КІТ» Олександр Єфремов, який є розробником «Дія» і який «прикрутив» цю компанію в державний застосунок появу «ФК «Єдиний Простір» пояснив так:

"Ми розглядали, зокрема, платіжні системи EasyPay, LiqPay, UAPay та кілька інших фінансових компаній. Пропозиція ФК «Єдиний простір» на той момент виявилася оптимальною. Вони надали ринкові умови щодо комісій і мали достатньо легке для інтеграції API, що дозволяло швидко налагодити взаємодію з платформою «Дії».

Тож «темна конячка», з нульовим досвідом роботи та відсутністю клієнтів перемагає ТОП платіжні системи, які мають шалений досвід роботи та професійні команди.

В реальному світі такого не буває. Таке буває, коли є «договорняк» під своїх.

Компанія була створена у 2019 такою собі Тетяною Варчук, а вже в серпні 2020 року її купує Ігор Зотько.

Паралельно з купівлею «ФК «Єдиний Простір» Ігор Зотько перестає бути директором компанії «Укркарт», та «Інтеркасса», власником яких є знайомий нам по Pin-UP фінтех-інвестор Ігор Фісун.

Так друзі. Дуже схоже що і в проекті фінансової монополії обслуговування «Дія», так само стирчать вуха Ігоря Фісуна, який у тому ж 2020 сотворив консорціум з росіянами по заходу в Україну онлайн-казино Pin-UP.

Взагалі цей період для Фісуна був дуже вдалим та активним. В кінці 2019 року, він купує найстарішу процесингову компанію країни «Укркарт» директором якої стає наш герой Ігор Зотько, який на цей момент вже як три роки керує ще однією компанією Фісуна - «Інтеркасса».
Вона обслуговує платежі грального бізнесу.

Паралельно з цим, в середині 2020, Фісун купує частку у невеличкому львівському банку «Оксі Банк» придбавши 10% банку у його власника Олега Баляша.

А тепер подивіться на ще один скрін зі звіту ФК «Єдиний Простір» за 2022 рік.
Там зазначені банківські рахунки ФК «Єдиний Простір». Їх шість, проте лише в одному з них, саме «Оксі Банку» Фісуна компанія тримає 50 % усіх накопичень. «Соупадєніє?»)

А ще, дивним чином «Оксі Банк» у найскладніший рік війни 2022, коли всі банки показали мінус та просіли в 2-3 рази, зумів вирости та піднятися в рейтингу банків з 62 до 28 місця. 

Можна ще згадати, що цей банк проходив в переліку банків, які у 2021 та 2022 були причетні до ухилення від сплати податків «гральним бізнесом». В схемі «міскодингу» приймали участь державний Укргазбанк, приватний Айбокс Банк, Сенс Банк, Конкорд Банк, та Оксі Банк.

В результаті - Айбокс та Конкорд за міскодинг ліквідували, Сенс націоналізували, а Укргазбанк оштрафували. Єдиний з цього переліку хто не постраждав – це саме Оксі Банк.
Ну і окрім цього «Укркарт», «Оксі Банк» і «Укр Гейм Технолоджи» (Pin-UP) є фігурантами окремої кримінальної справи БЕБ 72022000400000003 від 19.09.2022 по «міскодингу».

Так хто в нас насправді володіє монополією платежів в «Дія», та чому цим власникам не страшні а ні кримінальні справи, а ні медійний розголос, а ні партнерство з росіянами?

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus