Третина українців не володіє жодною іноземною мовою, - опитування

Третина українців не володіє жодною іноземною мовою, - опитування
Третина українців не володіє жодною іноземною мовою, - опитування

В Україні 68% громадян мають певні знання щонайменше однієї іноземної мови. Серед них 51% українців володіють певним рівнем англійської мови.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Англійська є найпопулярнішою мовою серед всіх вікових груп і рівень володіння нею швидко зростає серед молодших респондентів, на що, зокрема, впливає вивченням цієї мови у школі.

Так, серед опитаних респондентів 40% володіють однією іноземною мовою, 23% володіють двома мовами, а 6% знають три або більше мов.

Третина українців не володіє жодною іноземною мовою: опитування показало невтішні цифри  qhidqkidrixkroz

"Найбільше іноземними мовами володіють вікові групи до 45 років. Серед молоді до 30 років знають хоч одну мову 86%, а серед представників групи 30-44 років – 76.9%. Серед представників старших вікових груп знання мови становіть 58-59%", – ідеться в дослідженні.

Також близько третини дорослих жителів України, а саме 31,8%, не володіють іноземними мовами ні на якому рівні. При цьому лише 1% опитаних вважають, що вивчати іноземні мови не потрібно, в той час, як 32% відповідають, що важливо вивчати щонайменше одну іноземну мову. При цьому 44% опитаних висловили підтримку вивченню двох мов, а 23% підтримують ідею вивчення трьох і більше мов.

На знання мови впливає вік респондентів, рівень урбанізації місця проживання та наявність вищої освіти.

Третина українців не володіє жодною іноземною мовою: опитування показало невтішні цифри

"Знання іноземної мови є вищими серед більш молодих, освічених та заможних людей. Відносно більше поширення володіння іноземними мовами спостерігається у містах з населенням понад 500 тисяч осіб (77%) та столиці (84%)", – повідомляється у дослідженні.

За результатами дослідження, близько 89% учасників опитування віддають перевагу англійській мові, як обов’язковій мові для вивчення українцями. Однак, лише 51% опитаних мають значний рівень знань англійської мови, з них лише 23% можуть спілкуватися, писати і розуміти англійську мову на побутовому і професійному рівнях.

Також майже половина опитаних (49%) не мають жодного досвіду з англійською мовою, навіть не можуть прочитати й зрозуміти короткий текст.

Третина українців не володіє жодною іноземною мовою: опитування показало невтішні цифри

Зазначається, що опитування здійснювались в період з 25 грудня 2022 року по 6 січня 2023 року шляхом онлайн-інтерв’ю. У дослідженні взяли участь 2001 дорослий респондент України у віці понад 18 років.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus