Максим Шкіль та ГК «Автострада»: як отримувати мільярдні тендери на ремонт доріг і при цьому декларувати збитки

Максим Шкіль та ГК «Автострада»: як отримувати мільярдні тендери на ремонт доріг і при цьому декларувати збитки
Максим Шкіль та ГК «Автострада»: як отримувати мільярдні тендери на ремонт доріг і при цьому декларувати збитки

Коли в 2022 році США відкрили фактично безлімітну лінію допомоги для України, влада країни завмерла в радісному екстазі – суми, які потрапляли до їхніх рук, були просто астрономічними.

І, звичайно, сталося те, що й мало статися – тобто масштаби крадіжки під час повномасштабного конфлікту зросли у космічних пропорціях. Але «слуги» не врахували одного – це гроші платників податків США. І красти їх навіть американським чиновникам не можна. А про хапуг, які вже дорвалися до корита, і мови бути не може – Держдеп США, подивившись на те, що вони роблять з американськими грошима, відкрив гарячу лінію, на яку українці можуть повідомляти про факти крадіжки іноземної допомоги:

 tidttiqzqiqkdkrt uriqzeiqqiuhvls uriqzeiqqiuhdrm qhiddeiqzkiqkxroz

Щоправда, до вчорашніх весільних фотографів, схоже, ще не дійшло, що красти американські гроші не можна. Або ж дійшло, але жадібність переважує. А хто такий Мануель Норьєга вони не чули. А даремно.

Тому що те, що діється у сфері, наприклад, дорожнього будівництва, виходить за всі рамки не просто здорового глузду, а будь-якого сенсу взагалі. Пам’ятаєте фразу президента України, сказану ним на початку лютого 2022 року: «Якщо ми фінансуватимемо армію, то у нас не вистачить грошей на дороги»? Йому не раз її згадували після 24 лютого, коли знову відремонтованими дорогами мчали танки. До речі, за словами тодішнього віце-прем’єра Уруського, вартість «Великого будівництва» була завищена рівно вдвічі. Що потім стало із цими закатаними в асфальт мільярдами – знають усі.

Читайте по темі: Правоохоронці викрили ділків, які заробляли на послугах сервісних центрів МВС

Але не минуло й року, як вакханалія з ремонтом доріг та мостів відновилась. Причому, що характерно – якщо резонанс навколо грошей на Музей Голодомору українська влада помітила і президент пафосно заявив, що зараз «не до цього», то з відновленням доріг все навпаки. Хоча і грошей, і питань тут значно більше. І добре ще, якщо відновлюються дійсно необхідні дороги та мости, але ж у більшості випадків гроші просто закочуються в асфальт.

Йдеться, наприклад, про діяльність ТОВ «Група компаній «Автострада», яким володіє Максим Шкіль.

Яке лише на Херсонщині отримало від обласного Автодору у лютому 2022 року 22 мільйони гривень. Роботи велися на дорозі, що веде із Чорнобаївки до Херсона і до 24 лютого були практично виконані. Що потім сталося з цією дорогою – розуміють усі.

Але це лише квіточки і лише один приклад. Ще за часів «Великого будівництва» цей ринок ділили десять компаній. «Автострада» Шкіля була у цьому списку четвертою за обсягами підрядів. Але минулого року, коли Збройні сили України задихалися без боєприпасів, техніки, палива і навіть черевиків та шкарпеток для солдатів, «Автострада» стала другим за обсягами підрядником Укравтодору, а нинішнього, 2023-го, коли США збільшили штат посольства в Україні. відслідковуючи шляхи крадіжки своїх грошей, фірма Шкіля раптово вирвалася в лідери дорожнього будівництва та практично монополізувала цей ринок.

Адже не дарма йдеться про корупцію. Ось податкова звітність ТОВ «ГК Автострада 2023» (так тепер називається компанія) за минулий рік, коли вона була другою за отриманими підрядами від Укравтодору:

Щодо конкретних сум, отриманих «Автострадою» на ремонт доріг – а чи веде вона роботи по всій Україні – то вони достовірно невідомі. Але деякі припущення можна зробити, і навіть найскромніші підрахунки разюче відрізняються від звітності компанії.

Відомо, що у травні Херсонський обласний Автодор отримав від Служби автомобільних доріг 5 мільйонів 180 тисяч гривень на «роботи з експлуатаційного утримання доріг державного значення» в області. Кому та скільки пішло з цих грошей – даних немає. Але відомо, що «Автострада» Шкіля працювала в області. Він цей факт підтверджує сам:Звідки ж такі цифри у звітності? Але це не все. ТОВ «ГК Автострада 2023» минулого року робило ремонт мосту в Чернігові. Роботи на Чернігівщині одним відновленням одного мосту не обмежилися. За словами Максима Шкіля, «Autostrada будує новий сучасний 628-метровий міст на 4 смуги руху – це капітальна споруда на основній київській трасі, яка нарешті розвантажить недобудований міст через Десну в Шестовиці та дорогу Р-69 Київ – Вишгород – Десна – Чернігів »:

Гроші за роботи «Автострада» отримало. Запитання – де вони? Чому не відображено у звітності?

Працює «Автострада» і у Києві. Тут він добудовує Дарницький міст. Про це нам також повідомляє особисто Максим Шкіль:

Питання все те ж – де гроші, Максиме? І це – лише кілька епізодів з діяльності лише однієї фірми у знову ж таки – лише одній сфері.

Читайте по темі: Борги та держтендери: чому забудовнику Вавришу можуть заборонити виїзд з країни

А потім українська влада чомусь обурюється, коли бачить заяви Держдепу США щодо корупції в Україні. І сопить гнівно у дві дірки, коли в посольстві США у Києві висаджується десант прокурорів та слідчих із дипломатичним імунітетом, єдиним завданням якого є розслідування – куди поділися 1,8 мільярда (!) доларів із допомоги, яку Сполучені Штати надали Україні за останні роки.Группа компаний «Автострада» Максима Шкиля – миллиардные ассигнования на ремонт дорог и убытки в отчетахP.S. Щодо особистості Максима Шкіля, то ось маленький штрих до його портрета – у 2007-2014 роках він працював помічником народного депутата від «Партії регіонів» Миколи Демянка. Після цього співпрацював із колишнім міністром інфраструктури Володимиром Омеляном. У новій владі його покровителем був Андрій Богдан. Після падіння Богдана Шкілю опікується (з чуток, звичайно) Андрій Єрмак. Хоча чутки навряд чи є хибними, судячи з обсягів грошей, що спрямовуються до структур Максима Шкіля. А все це характеризує не лише його, а й усю владу України.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus