«Друзі-росіяни» – французькі фірми та російське оточення Піщанської

«Друзі-росіяни» – французькі фірми та російське оточення Піщанської
«Друзі-росіяни» – французькі фірми та російське оточення Піщанської

Цікаві метаморфози відбуваються з сестрами Піщанськими – давніми друзями родини Зеленських ще з часів життя у Кривому Розі. Ольга прямо зараз міняє керівництво в Антимонопольному комітеті на Рахункову палату. Світлана з керівництва італійською віллою Зеленських перебралась до Франції, де завела новий бізнес з представницею родини, що просуває «руський мір».

 uriqzeiqqiuhant eiqrriuziqerroz

Ольга Піщанська

Ольга Піщанська – далеко не перший гравець у команді Єрмака, але і далеко не остання в ієрархії Зеленського. Сім років тому вона виступила співзасновницею ТОВ «Закупівельні рішення». А коли її мобілізували на роботу в АМКУ, то фірму переписали на Бориса Шефіра і Андрія Яковлєва з «Кварталу 95».

Місяць тому Ольга Піщанська мала стати ланцюжком у системі трансферу Рустема Умерова з Фонду держмайна до Міністерства оборони. Вона мала зайняти його місце у ФДМУ. Але в останній момент її роль змінилась. Крісло в АМКУ вона віддала керівнику Донецької ОДА Павлу Кириленку, однак у Фонд не пішла. На ФДМУ зараз пророкують керівника Рівненської ОДА Віталія Коваля, пов’язаного з ремонтом доріг часів «Великого будівництва».

Натомість Ольга Піщанська сплила у переліку кандидатів на посаду члена Рахункової палати. Що дало підстави для розмов про те, що вона і буде новим головою цього органу. Бо її так досі і не зайняв Генадій Пліс, якого пророкували ще рік тому. А давня подруга президентської чоти (чи скоріше першої леді Олени Зеленської) у важливому контролюючому кріслі – набагато органічніша.

Світлана Піщанська

Також змінилась роль Світлани Піщанської. Україна дізналась про неї, коли Зеленський став президентом. Під час виборів вона пожертвувала на його кампанію 300 тисяч гривень. А коли новий президент подав декларацію, то виявилось, що у нього є вілла в курортному містечку Форте-дей-Мармі (Італія). Вона була оформлена на італійську фірму «Сан Томмасо СРЛ». І директором цієї фірми з літа 2019 року і була Світлана Піщанська. Тобто вона фактично опікувалась закордонним помістям Зеленських.

Також журналісти відмічали, що ще раніше Світлана Піщанська в соцмережах лайкала пости сепаратистів, була підписана на сторінки українофобів патріарха Кіріла та актора Івана Охлобистіна. Вивчення її нового бізнесу у Франції дало ще більше розуміння її проросійському світогляду.

Після повномасштабного вторгнення батьки та Світлана переїхали до Франції та заснували дві фірми у Страсбурзі – «SCI Durningen» та  «SP Conseils».

Засновниками першої фірми є Світлана Піщанська та її батьки – Анна та Станіслав Піщанські. Компанія заснована як агенція нерухомості.

Щодо компанії «SP Conseils», то це консалтінгова компанія, де у Світлани Піщанської є партнерша – теж українка Тетяна Ковалевська, яка по чоловіку має нове прізвище Шрейнер.

Читайте по темі: Борги та держтендери: чому забудовнику Вавришу можуть заборонити виїзд з країни

Свою французську адресу родина Піщанських вказала як 1 rue de Rimbach. Але це не лише офіційна адреса для Піщанських, а ще й для купи фірм, які пов’язані з місцевим забудовником – компанією «Batiglobal», засновники якої також з Кривого Рогу.

Ще в Україні кілька років тому Світлана Піщанська була засновницею ТОВ «Пагін» разом з Іриною Ковалевською. І саме ця  Ірина Ковалевська виявилась партнеркою Тетяни Ковалевської у фірмі «S.C.I. La Vita», що також зареєстрована за адресою 1 rue de Rimbach і також займається продажем нерухомості.

Едуард Коскін і Ірина Ковалевська

Дівоче прізвище Ірини Ковалевської – Коскіна. Це сестра президента будівельної компанії «Batiglobal» Едуарда Коскіна. Але їх пов’язують не лише родинні зв’язки. Вони разом ще проводять поширення «руського міру» у Франції.

Російськомовний журнал «Монако и Лазурный берег» називає Ірину Ковалевську віце-президентом Федерації «Асамблея». Вони з братом організовують купу івентів з поширення російської культури у Франції.

Коскін та Ірина Ковалевська з 2017 року активно організовували івенти в окупованому Криму, зокрема, зокрема, на території Міжнародного дитячого комплексу «Артек». Договір співробітництва особисто на окупованій території підписав Едуард Коскін, за що його внесли до бази «Миротворця».

Наприклад, «Арт-радуга» є засновницею театрального фестивалю «Лукоморье», переможців якого кілька років поспіль возили до Криму саме в «Артек».

Йдемо далі. У 2020 році Асоціація руської культури міста Страсбурга була і співорганізатором конкурсу «Зіркова естафета у Криму», а серед контактних осіб Ірина Ковалевська. Більше того, її електронна пошта та сама, яку вона використовувала у спільній з Піщанською фірмі «Пагін».

Ще один проєкт Ковалевської у Криму – конкурс «Вкусний мир», який вона проводила як власниця звання «Посол руської кухні» у Франції. Ось такі «ладушки-оладушки».

Є інші сумнівні надбання. Так, серед організованих заходів, наприклад, «Безсмертний полк Ніцци». Або виступ в 2023 році на форумі в Росії з назвою «Дипломати майбутнього». Фактично цей захід був проігнорований майже всіма цивілізованими країнами, але організація Коскіна-Ковалевської відмітилась та взяла участь.

Про агресію в бік України не зазначено на жодній зі багатьох сторінок організацій. Немає й особистих заяв.

Читайте по темі: Росія втратила на Курщині 6000 тисяч солдатів убитими та пораненими, – Зеленський

Дружина забудовника Олена Коскіна очолює Асоціацію руської культури Страсбурга та є засновницею російської школи «Арт-радуга». Під брендом цієї школи проводяться різноманітні проєкти по просуванню російської культури, зокрема, й в окупованому Криму.

При цьому  у Коскіних є і бізнес в Росії – будівельна компанія «Батиглобаль Москва», де серед засновників найстарший Коскін – Геннадій.

nashigroshi.org

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus