Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації

Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації
Російська пропаганда використовувала сервіс Cameo для поширення дезінформації

Російські пропагандисти використовували відео знаменитостей із платформи Cameo для поширення своєї антиукраїнської дезінформації.

Про це заявили дослідники з кібербезпеки Центру аналізу загроз корпорації Microsoft, повідомляє CNN

Починаючи з липня, проросійські соціальні медіа-канали поширювали відео з американськими знаменитостями, які були "змонтовані обманним шляхом для просування антиукраїнської пропаганди", йдеться у звіті.

Cameo - популярний веб-сайт, де люди можуть платити публічним особам за персоналізовані відеозвернення.

Знаменитості, яких використала російська пропаганда, вочевидь, не знали, що ці відео потім були змонтовані таким чином, що виглядали як напади на Президента України Володимира Зеленського.

"Короткі відеозвернення, в яких знаменитості часто просять "Володимира" звернутися за допомогою від наркозалежності, були відредаговані невідомим авторами з додаванням емоджі і посилань", - йдеться у доповіді.

Відео широко поширювали проросійські сторінки в соціальних мережах, а потім - і російські ЗМІ, яких підтримує держава, де їх позиціонували як звернення безпосередньо до Президента Зеленського, зауважується в доповіді.

Читайте по темі: Замах на Трампа: Кореспондент NYT сфотографував кулю, яка пролетіла повз експрезидента

Дослідники Microsoft заявили, що спостерігали щонайменше сім таких маніпуляцій з відеозверненнями знаменитостей, які використовувалися з кінця липня 2023 року. Окрім актора Елайджи Вуда і боксера Майка Тайсона, у відеороликах фігурували інші американські знаменитості, такі як Прісцилла Преслі, актори Дін Норріс, Кейт Фленнері та Джон МакГінлі.

У деяких випадках відео були змонтовані так, щоб виглядало так, ніби це інтерв’ю для новинних агентств або з власного акаунта знаменитостей у соціальних мережах - і були частиною широких закликів до Зеленського про допомогу у зв’язку з видуманою проблемою зловживання психоактивними речовинами.

Представник Cameo повідомив CNN, що компанія не коментує публічно "деталі своїх розслідувань Trust & Safety". Однак додали, що подібні відео "порушують Правила спільноти Cameo, і у випадках, коли такі порушення підтверджуються, Cameo, як правило, вживає заходів для видалення проблемного контенту і призупиняє дію облікового запису покупця, щоб запобігти подальшим проблемам".

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Компанія Meta зняла всі обмеження а акаунтів Трампа у Facebook та Instagram
Маріонетки з телеграму: Росіяни розгорнули мережу вербування диверсантів у Польщі і країнах Балтії
Казино «Космолот» організовує DDoS-атаки на онлайн-ЗМІ, щоб приховати свої зв’язки з російськими спецслужбами
Агресивні гібридні дії Росії можуть змусити Альянс застосувати статтю 5, – декларація НАТО
Окупанти поширюють пропаганду серед підлітків через спорт
Уподобайка – за грати, держзрада – іспитовий термін? Справи проти нацбезпеки
Кремль наказав пропагандистам називати війну інкаше: уже не «СВО»
16-річна блогерка танцювала під російську пісню біля меморіалу Героїв Небесної Сотні у Києві: її притягнули до відповідальності
Журналіста Лапшина, зниклого у травні, знайшли мертвим
Як у ЄС планують протидіяти російській дезінформації

Коментарі:

comments powered by Disqus