Чиновники Харкова уклали договори на постачання деревини для фортифікаційних споруд з компаніями, що фігурують у розслідуваннях

Чиновники Харкова уклали договори на постачання деревини для фортифікаційних споруд з компаніями, що фігурують у розслідуваннях
Чиновники Харкова уклали договори на постачання деревини для фортифікаційних споруд з компаніями, що фігурують у розслідуваннях

Харківська обласна військова адміністрація на початку червня уклала 28 договорів на постачання деревини для фортифікацій зі скандальними компаніями. Ці компанії мають ознаки фіктивності, вони могли завищувати вартість своїх послуг та є пов’язаними між собою. У ХОВА кажуть, що співпрацю з цими підприємствами вже припинили через скандал та неспроможність підрядників поставити достатньо дерева. Працюють тільки з однією компанією, але у неї купують не дерево, а вироби з нього — бруси та дошки.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

На початку червня 2024 року Харківська обласна державна адміністрація уклала договори на постачання деревини для фортифікацій з трьома скандальними компаніями — ТОВ «Сатисбуд», ТОВ «АТТ-Буд» та «Деревообробне підприємство «Восход». Усього Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації уклав 28 договорів з цими компаніями на 23,5 млн грн.

Компанії фігуруютьу розслідуваннях «Харківського антикорупційного центру» (ХАЦ). За даними журналістів, ТОВ «Сатисбуд», ТОВ «АТТ-Буд» та «Деревообробне підприємство «Восход» почали отримувати замовлення від держави на постачання деревини майже одразу після свого створення на мільйони гривень. Ці компанії пов’язані між собою, могли надавати свої послуги за завищеними цінами та мають ознаки фіктивності.

Одним з аргументів щодо фіктивності компаній є сумнівні власники та засновники бізнесу. До прикладу, власниця фірми «Сатисбуд» Наталія Коваль є фігуранткою судових справ щодо позбавлення батьківських прав, знаходження в громадському місці у п’яному вигляді, вчинення домашнього насильства щодо чоловіка. Як стало відомо журналістам, на момент публікації матеріалу жінка працювала позмінно в полях. 

Читайте по темі: Через російський обстріл Руської Лозової на Харківщині загинула жителька

Зараз Служба безпеки України розслідує можливе завищення цін під час закупівлі деревини для будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині. Провадження було відкрито у лютому 2024 року за частиною 4 статті 191 КК України (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) та частиною 1 статті 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройним силам України). Усі ухвали суду по цій справі зараз є прихованими. 

У Харківській обласній військовій адміністрації журналістам зі «Слідства.Інфо» заявили, що з середини червня припинили співпрацю з ТОВ «Сатисбуд» та ТОВ «АТТ-Буд».

«Ми та ці дві компанії були ініціаторами завершення співпраці. Ми хотіли це завершити, зокрема, через резонанс після журналістських розслідувань, а вони — через неспроможність постачати потрібну кількість деревини. Спочатку ми уклали додаткові угоди на зменшення кількості деревини, а потім зовсім припинили співпрацю», — каже заступник начальника Харківської ОВА Михайло Харнам.

Єдині, з ким ХОВА продовжує працювати, — це «Деревообробне підприємство «Восход». Михайло Харнам пояснює, що у цієї компанії купують не деревину, а дошки та дерев’яні бруси. 

«Наприклад, ДП «Ліси України» не має обладнання, яке б створювало потрібну нам продукцію з дерева, тому ми користуємося послугами приватних підприємств», — каже Михайло Харнам.

Заступник начальника Харківської ОВА також зазначає, що поки державні лісові господарства не можуть забезпечити достатню кількість деревини, тому ХОВА весь час шукає альтернативні джерела постачання для фортифікацій.

Нагадаємо, що журналісти «Слідства.Інфо» побували на будівництві одного з ВОПів (взводний опорний пункт) на Харківщині та поспілкувалися із військовослужбовцями 47-ї окремої інженерної бригади.

Також «Слідство.Інфо» опублікувало матеріал, де розповідає, що Сили оборони цензурують тему укріплень на Харківщині. Із частиною військових, які стримують росіян на Харківщині, командування провело «виховні бесіди» та порекомендувало не обговорювати із журналістами «Слідство.Інфо» нічого, що стосується фортифікаційних укріплень. 

Сторінка для друку

Читайте по темі:

СБУ повідомила про підозру російському полковнику Панченку: наказав ударити по музею Григорія Сковороди на Харківщині
В Одеській області затримали агентів ФСБ: прикидалися парою наречених
Через недбалість інженера з технагляду збитки сягнули 2,8 мільйона гривень
Закликав до захоплення державної влади: закарпатцю повідомили про підозру
На Франківщині викрили тіктокера, який виклав у мережу відео з військовою технікою
У Києві правоохоронці викрили дві нарколабораторії
Подвійне утеплення та низькі зарплати будівельників: На Дарниці відремонтують дитсадок за 217 мільйонів гривень
Командир із 3-ї ОШБр Волохов назвав ключові загрози на фронті зараз
СБУ ліквідувала схему отримання хабарів за «допомогу» у працевлаштуванні з подальшим бронюванням від мобілізації
СБУ та БЕБ проводять обшуки у КП "Одесміськелектротранс"

Коментарі:

comments powered by Disqus