Удар по клініці "Адоніс" у Києві: ракета влучила у кабінет відомої акушерки-гінекологині

Удар по клініці "Адоніс" у Києві: ракета влучила у кабінет відомої акушерки-гінекологині
Удар по клініці "Адоніс" у Києві: ракета влучила у кабінет відомої акушерки-гінекологині

Внаслідок ракетного удару загинуло сім людей.

У понеділок, 8 липня, під час повторної атаки по Києву російська ракета вдарила в будівлю приватної клініки “Адоніс”. Внаслідок атаки загинуло двоє пацієнтів та п’ять співробітників медзакладу. Серед них акушерка-гінекологиня Світлана Поплавська. У 38-річної жінки залишилося троє неповнолітніх дітей, найменшій — всього рочок.

Що відомо про удар по “Адонісу”

Клініка, в яку влучила російська ракета, розташована на вулиці Раїси Окіпної в Києві. На четвертому поверсі будівлі, який найбільше постраждав від удару,  — велика поліклініка, нижче — стаціонар та лабораторія.

Засновниця мережі медичних центрів “Адоніс” Ольга Гиріна розповіла, що перебувала в клініці в день трагедії. Втім вийшла незадовго до вибуху.

“Це одна з наших найстаріших філій, якій вже 28 років… Приблизно біля другої години дня я була в клініці, мені треба було поїхати в банк. Я тільки вийшла до машини, минуло буквально 5-7 хвилин, сіла в машину, і стався вибух”, — розповіла Ольга Гиріна.

Читайте по темі: В Київводоканалі спростували фейк щодо відключення води в столиці

У цей час в клініці перебувало близько 30-35 людей. За її словами, не всі встигли зреагувати на повітряну тривогу та спуститися в укриття.

“Постраждала центральна частина. Мій кабінет, маніпуляційні кабінети, кабінет гінеколога, УЗД. Загинули, на жаль, п’ять наших співробітників і дві пацієнтки. Одна постраждала, вона перебуває в лікарні у вкрай тяжкому стані. Загиблі — це люди, які пройшли з нами довге життя. Головна медсестра, сестра-господиня, головний касир і два лікаря: лікар УЗД і гінеколог. Їх врятувати, на жаль, не вдалося”, — розповіла Ольга Гиріна.

Одразу після вибуху лікарі, які вціліли, надавали допомогу постраждалим. За словами Ольги Гиріної, медики швидкої допомоги та рятувальники приїхали дуже швидко. За добу після трагедії, станом на 9 липня, в клініці розбирають завали.

Четвертий поверх непридатний для існування. Плити повністю зруйновані, видно третій поверх. Щодо обладнання — не можемо зараз дати якусь оцінку, тому що все під завалами. Міська влада дала нам екскаватор, ми це все розбираємо. Дуже багато волонтерів приїхало. З родичами загиблих і постраждалих весь час тримаємо зв’язок, готуємо матеріальну допомогу і допомагаємо з похованням”, — каже Ольга Гиріна.

Удар по клініці “Адоніс”: хто з лікарів загинув

Загиблі в “Адонісі” лікарі внаслідок російського ракетного удару, за даними ТСН.ua, — акушерка-гінекологиня Світлана Іванівна Поплавська та лікар ультразвукової діагностики Брагуца Віктор Леонідович. 

“Дуже хороший, фаховий, перспективний лікар. Вона найменше з усіх працювала у нас —  кілька років. Немає слів, які можуть цю рану нам зарадити. Лікар УЗД працював довше у нас. А старша головна медсестра 2014 року переїхала, з Донецька тікала від війни, і її вона наздогнала зараз. Сестра господиня теж багато років працювала у нас в клініці. Всі такі люди, світлі, чудові. Немає слів, щоб описати цю біль”, — розповіла Ольга Гиріна.

У загиблої лікарки лишилося троє дітей

Подруга та кума загиблої лікарки Юлія Коваль розповіла, що у неї лишилося троє неповнолітніх дітей. Найменшій дівчинці — рік і 10 місяців, хлопчику — 15 років, старшій — 17 років.

“Це прекрасна людина, світла, добра, таких більше немає… Знаю її так давно, ми знайомі 13 років. Це той випадок, коли людина тобі стає ближчою, ніж деякі родичі. Вона хрещена моєї дитини, а я хрестила її донечку. У неї лишилося троє прекрасних дітей. Сама з заходу України. Вона врятувала життя дуже багатьом малятам. Завдяки ній з’явилася на світ і моя дитина. За ці дні просто купа відгуків від людей… пишуть, що це просто сонечко світле. Це людина, якій жити і жити… в неї планів було дуже багато. І ця клята р*сня однією ракетою обірвала життя”, — розповіла Юлія Коваль.

За її словами, діти перебувають у шоковому стані. За ними піклуються батьки Світлани та батько — колишній чоловік загиблої.

“Удар прийшовся саме на кабінет Світлани Іванівни. Саме в кабінеті, де вона приймала, прийшовся епіцентр удару. Померла вона вже в лікарні. Лікарі сказали, що зробили все можливе, реанімували, але шансів вижити майже не було”,  — розповіла кума загиблої.

Востаннє подруги спілкувалися за годину до трагедії, під час першої повітряної тривоги та масованої атаки по Києву. 

“Вона сказала, що вона в кабінеті, що все добре. Близько 11-12 години. Казала, що в неї прийом і що вибухів вона не чула. Після того, як з’явилася інформація в Мережі, це вже під час другої тривоги, вона не брала слухавку… Ми приїхали на місце, а нам сказали, що її відправили до лікарні швидкої допомоги. Оперували її більше трьох годин, але не могли врятувати”, —  розповіла Юлія Коваль.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus