Маловідомі університети світу закликали НАТО не надавати Україні членства: у Києві відповіли

Маловідомі університети світу закликали НАТО не надавати Україні членства: у Києві відповіли
Маловідомі університети світу закликали НАТО не надавати Україні членства: у Києві відповіли

У британській газеті The Guardian був опублікований відкритий лист, в якому представники деяких університетів Європи та США закликали не запрошувати Україну до НАТО. Вони вважають, що робити це було б "нерозумно" через ризик війни Альянсу з Росією.

Підписи під цим листом поставила 61 особа. Опубліковано його було в понеділок, 8 липня, напередодні саміту НАТО у Вашингтоні, який проходить із 9 до 11 липня.

"На майбутньому саміті НАТО в липні дехто наполягає на тому, щоб НАТО значно наблизило Україну до членства, наприклад, шляхом визначення процесу вступу для Києва або запрошення країни приєднатися до цього процесу. Будь-який такий крок був би нерозумним", – сказано в тексті листа.

Також автори листа назвали "видаванням бажаного за дійсне" те, що вступ України до НАТО утримав би Росію від повторного вторгнення.

"Якби Україна приєдналася до НАТО, Росія мала б підстави сумніватися в правдивості гарантій безпеки НАТО – і отримала б можливість перевірити та потенційно розірвати Альянс. Результатом може бути пряма війна між НАТО і росією або розпад самого НАТО", – йдеться в листі.

Читайте по темі: Росія атакувала об’єкти інфраструктури і енергетики Чернігівщини

Підписанти вважають, що чим ближче НАТО наближається до обіцянки, що Україна приєднається до Альянсу після закінчення війни, то більшим є стимул для Росії продовжувати бойові дії.

"Українці заслуговують на те, щоби зважити свої стратегічні можливості ясним поглядом, а не через рожеві окуляри, простягнуті чужинцями, які не мають підтримки своїх країн. З викликами, які ставить перед Україною Росія, та може впоратись і без вступу в НАТО", – стверджують вони.

Автори листа додали, що рух України до членства в Альянсі може погіршити проблему, перетворивши нашу країну на місце тривалого протистояння між двома провідними ядерними державами світу та підігравши наративу Володимира Путіна про те, що він воює в Україні із Заходом, а не з українцями.

Метою НАТО є захист території НАТО та посилення безпеки членів Альянсу. Членство України знизило б безпеку Сполучених Штатів і союзників, створивши значний ризик для всіх, вважають представники університетів.

Як відреагувала Україна

Народний депутат і голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики Олександр Мережко зазначив, що свої підписи під цим листом поставили здебільшого маловідомі особи, за винятком хіба що політологів Джона Міршаймера з Чиказького університету та Стівена Волта з Гарвардсього, і Чарльза Купчана, який є старшим науковим співробітником Ради з міжнародних відносин і професором міжнародних відносин Джорджтаунського університету у США.

"Таке враження, що лист (судячи по стилю і аргументації) писав сам Міршаймер, який є активним членом путінського "Валдайського клубу"). Взагалі, з точки зору логіки, аргументація листа слабенька і перевернута з ніг на голову. Автори безпідставно вважають, що членство України в НАТО буцімто зменшить безпеку США і НАТО", – пише Мережко.

Насправді ж, каже він, все навпаки: членство України в НАТО суттєво посилить безпеку Європи, НАТО, США і світу. Воно є єдиною гарантією відновити мир, безпеку і правопорядок у Європі.

"Одним словом, автори листа не можуть запропонувати щось логічно-переконливе окрім старої дискредитованої політики умиротворення агресора. Правильна політика досягнення миру – це peace through strength (мир через силу – Ред.), і аж ніяк не умиротворення чи страх перед агресором, яким керуються автори листа. Путін розраховує на такий страх, розраховує на те, що його шантаж посіє цей страх в умах західних політиків; і завдання авторів згаданого листа полягає якраз в тому, щоб замість рішучості у протистоянні агресору посилити страх на догоду Путіну", – наголосив депутат.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus