Голова Держспецтрансслужби Яковець причетний до розтрати при закупівлі генераторів для ЗСУ

Голова Держспецтрансслужби Яковець причетний до розтрати при закупівлі генераторів для ЗСУ
Голова Держспецтрансслужби Яковець причетний до розтрати при закупівлі генераторів для ЗСУ

Командування Сил підтримки за часів бригадного генерала Олександра Яковця, котрий з квітня 2024 року очолює Держспецтрансслужбу, за завищеною вартістю придбало дизельні генератори для ЗСУ.

Про це стало відомо з кримінального провадження за ч.4 ст.190, ч.5 ст.426-1 КК.

Мова йде про контракт від 24 травня 2022 року між Командуванням Сил підтримки ЗСУ в особі керівництва 250-го Центру інженерної підтримки та ТОВ «Дніпро Техно Центр» на закупівлю однієї тисячі дизельних генераторів Darex Energy на суму в 43 млн гривень. Техніку мали поставити трьома партіями до кінця жовтня того ж року.

Підставою для укладання договору були результати проведеного військовими маркетингового дослідження ринку постачальників  продукції, а саме комерційні пропозиції від учасників процедури закупівлі: ТОВ «Дніпро Техно Центр»; ТОВ «Генератор.Юа»; ТОВ «Плас енерджі». Однак дві інші фірми реально не брали участь в тендері та заявили, що документів не подавали.

Постачальник генераторів, достовірно знаючи, що не мають можливості поставити товар у визначені строки, звернулись до Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати та отримали висновок про істотну зміну обставин від 11 серпня 2022 року № 1105-3/22/180. Цей висновок став основою для погодження начальником управління інженерних військ Командування Сил (Яковець) підтримки підписання додаткової угоди зі зменшення числа генераторів до 877 штук та збільшення вартості одного генератора з 43 до 49 тис. гривень. Далі компанія поставила генератори 29 жовтня 2022 року.

Читайте по темі: Як хотіли привласнити понад 100 мільйонів гривень благодійних коштів на відбудові «Охматдиту»

Слідство з’ясувало, що підрядник у липні 2022 року під час митного контролю надав контракт укладений з китайською Lutian Machinery Co. Слідчий зазначає, що представники «Дніпро Техно Центр», шляхом обману чи зловживання довірою, бажаючи заволодіти чужим майном в особливо великих розмірах, достовірно знаючи, що не мають можливості поставити товар у визначені строки, надали до Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати підроблені документи.  Ці 133 генератори згодом ділки привласнили, а державний бюджет через це втратив понад 5,28 млн гривень.

Слідство виявило, що на підставі підроблених документів або таких, що містять неправдиві відомості, за погодженням з начальником інженерних військ, вносились зміни до укладених договорів на закупівлю електротехнічних засобів, щодо внесення змін до істотних умов (збільшення ціни за одиницю товару на 14%), шляхом укладання додаткових угод у наступних договорах з  ТОВ «Дарекс-Енерго», ТОВ «Айдіа Тех», ТОВ «Южпромлогістік», ТОВ «Енергосервістехніка».

З 2020 по 2024 роки посаду начальника управління інженерної служби Сил логістики ЗСУ обіймав бригадний генерал Олександр Яковець, який у квітні 2024 року очолив Адміністрацію спецслужби транспорту. Саме він, на думку слідства, погоджував усі документи.

Начальник 250 Центру інженерної підтримки оголосили підозру за ч. 4 ст. 425 КК. Також підозру за ч. 4 ст. 426 КК  отримав заступника начальника 250 Центру інженерної підтримки Сил підтримки ЗСУ.

Підозру за ч. 5 ст. 191 КК отримав директор «Дніпро Техно Центр» Андрій Чухно. Його бізнес-партнер з «Дарекс-Енерго» Дмитро Алтухов отримав підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 426 КК.

 eiqrdiqtxiukroz

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Як ціни мавіків Кличка на 392 мільйонів цілком легально виявились вищими від ринку
Україна вперше купуватиме вітчизняні дрони на Prozorro
Голова селищної ради на Одещині привласнював кошти, надані на ремонт постраждалого від війни житла
У липні не допустили постачання понад 209 тонн неякісних продуктів до війська, - Міноборони
Міноборони запустило платформу для постачальників майна для ЗСУ
На Донеччині судитимуть 4 правоохоронців, які безпідставно нарахували підлеглим понад 2,6 мільйона гривень бойових, - ДБР
СБУ повідомила про підозру найближчому соратнику Путіна
Гірники НАНУ за 1 мільйон замовили кабелі та проводи на третину дорожче ринкових цін
У Міноборони створюють базу недобросовісних іноземних постачальників
Посадовців Одеської міськради підозрюють у розкраданні майже 4 мільйонів гривень на закупівлях для ЗСУ

Коментарі:

comments powered by Disqus